Radiodays Asia Fokus kepada Podcast dan AI

KUALA LUMPUR | 6 September 2023. Kini sedang berlangsung konvensyen Radiodays Asia yang bermula dari 4 hingga 6 September 2023 di Hotel Royale Chulan. Radiodays Asia adalah konvensyen industri radio yang diadakan di Asia pada setiap tahun. Ini adalah acara yang dirancang untuk para profesional radio dan penyiaran audio digital disekitar Asia. Konvensyen ini bertujuan untuk membahas trend, perkembangan, dan isu-isu terkini dalam industri radio, serta memberikan kesempatan untuk berbagi pengetahuan, pengalaman, dan idea terbaik dalam dunia penyiaran radio.

Radiodays Asia sering melibatkan pelbagai penceramah dari industri radio, termasuk pemimpin industri, pakar teknologi, dan tokoh-tokoh penting dalam dunia penyiaran. Peserta konvensyen ini dapat mengikuti berbagai sesi diskusi, seminar, dan lokakarya yang membahas berbagai aspek radio, mulai dari strategi bisnes hingga teknologi terbaru yang mempengaruhi industri ini.

Topik utama yang dibincangkan pada konvensyen 2023 ini adalah impak Kecerdasan buatan (Artificial Intelligence) serta peningkatan podcast terhadap industri radio akan datang. Antara topik yang hangat diperdebatkan adalah berkenaan Penyampai Radio AI yang semakin canggih dan bakal memberikan cabaran baharu buat pengiat industri dan penyampai radio tempatan dan luar negara.

Radio IKIM sekali lagi turut serta dalam Radiodays Asia kali ini yang diwakili oleh Mahathir Shaharuddin (Pengurus Besar Radio), Maslina Alias (Pengurus Berita Radio) dan Mohamad Zainal Mohd Ghani (Ketua Unit Teknologi dan Digital).

Scroll to Top