Malaysia sertai mesyuarat cegah Daesh

KUALA LUMPUR, 20 Mac – Malaysia akan menghadiri Mesyuarat Menteri-Menteri Luar Negeri Pakatan Global bersama 68 negara lain, bertujuan menangani penularan pengaruh Daesh di Washington, Amerika Syarikat (AS), Rabu ini.

Wisma Putra dalam satu kenyataan berkata, Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman, yang mengetuai delegasi negara, dijadual berucap mengenai ancaman semasa Daesh dari perspektif Malaysia dan serantau, selain cabaran serta langkah pencegahannya.

Beliau yang diiringi pegawai Wisma Putra, akan berkongsi pengalaman Malaysia dan usaha negara dalam mencegah keganasan melampau.

Selain pengaruh Daesh, mesyuarat dihoskan Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Rex Tillerson, itu dijangka membincangkan isu seperti keperluan bantuan kemanusiaan dan pembersihan periuk api serta bantuan penstabilan kawasan di Iraq dan Syria yang pernah ditawan Daesh.

Perbincangan mesyuarat akan memfokus usaha mengenal pasti mekanisme terbaik ke arah mencegah Daesh daripada terus melancarkan serangan keganasan hingga meragut ribuan nyawa di seluruh dunia.

“Mesyuarat juga akan memberi perhatian khusus terhadap usaha mengekang penularan ideologi kumpulan pengganas menerusi naratif palsunya,” menurut kenyataan itu, hari ini.

Anifah turut dijadual mengadakan pertemuan dengan Tillerson buat kali pertama, bagi membincangkan isu kepentingan bersama dan pembangunan global serta serantau.

“Pertemuan ini signifikan selepas mengambil kira lawatan kerja pertama Anifah ke AS di bawah pentadbiran Presiden Donald Trump,” katanya.

87total visits,4visits today

Syafiq Salleh

Merupakan Penyampai dan Penerbit Rancangan Radio Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIMfm). Mengendalikan segmen Destinasi IKIMfm serta terlibat dalam suntingan artikel dan berita. Mendapat pendidikan Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maklumat (Kejuruteraan Perisian) di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM). Memilik Diploma Teknologi Maklumat (Pengaturcaraan) dari Politeknik Malaysia. Boleh dihubungi melalui email msyafiq@ikim.gov.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kami sedang menjalankan kaji selidik tentang Lagu-lagu Pilihan Pendengar Radio IKIMfm. Kaji selidik ini bermula dari 3 April hingga 16 April 2017.

Sertai kaji selidik ini sekarang. Responden yang bertuah bakal menerima hadiah istimewa dari IKIMfm