Tafsir Al-Quran

09b

Penerbit
:
Mahathir Shaharuddin
Format
:
Kuliah
Durasi
:
15 minit
Siaran
:
Isnin-Jumaat @ 6.30 pagi / 8.00 malam (Ulangan)
Sinopsis
:

Pada tahun 2011 ini, rancangan Tafsir Al-Quran akan memasuki tahun kelima disiarkan di IKIMfm. Sejak disiarkan, rancangan ini berjaya menarik perhatian pendengar dan berjaya mengekalkan kedudukan (rating) yang tertinggi. Sebelum ini ianya diisi oleh YBhg. al-Fadhil Ustaz Dr Zahazan Mohamed, namun selepas itu ianya diganti oleh YBhg. al-Fadhil Ustaz Dr. Sukki Othman.

  1. Kuliah pertama oleh Dr Shauqi bersiaran pada 15 April 2013. Dr Shauqi bukanlah seorang tokoh asing di IKIMfm, malah sering diundang dalam segmen Topik Jumaat dan Tadabbur di IKIMfm.
  2. Ustaz Dr Shauqi atau nama penuhnya Mohd Sukki Bin Othman dilahirkan pada tahun 1974 di Kampung Jarak Atas, Tasek Gelugor, Seberang Perai, Pulau Pinang. Beliau merupakan Pensyarah Kanan di Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi di Universiti Putra Malaysia.
  3. Beliau mendapat pendidikan awal di SMK Agama al-Irshad, Pokok Sena, Kepala Batas, Seberang Perai, Pulau Pinang (1987-1991). Melanjutkan pengajian di Yarmouk University, Jordan (1992-1996) dan memperoleh Ijazah Sarjana Muda dalam Bahasa Arab dan Syariah Islamiah. Mendapat Ijazah Sarjana Pengajian Islam dari Universiti Kebangsaan Malaysia pada tahun 2001. Seterusnya, memperoleh PhD dalam bidang I’jaz al-Quran dari Universiti Malaya.

120total visits,1visits today

Kami sedang menjalankan kaji selidik tentang Lagu-lagu Pilihan Pendengar Radio IKIMfm. Kaji selidik ini bermula dari 3 April hingga 16 April 2017.

Sertai kaji selidik ini sekarang. Responden yang bertuah bakal menerima hadiah istimewa dari IKIMfm