Iktibar Dari Maulidur Rasul

MENERUSI rancangan Pesona D’ Zahra yang bersiaran di IKIMfm pada Isnin minggu lalu jam 10.15 pagi, Ustaz Muhammad Abdullah Al-Amin  menyatakan bahawa  sebagai seorang Islam, pastinya kita akan menjadikan Nabi Muhammad SAW sebagai model dan rujukan utama untuk dicontohi termasuklah segi persiapan dan persediaan menangani krisis dan cabaran. Coretan sirah telah membuktikan kekentalan dan ketabahan Rasulullah SAW menangani krisis dan cabaran dalam menyampaikan risalah Islam.

Langkah pertama untuk membuat persiapan dan persediaan ialah dengan cara merujuk kembali jejak yang telah ditinggalkan oleh Rasulullah SAW. Justeru, marilah sama-sama kita mengambil iktibar dari beberapa peristiwa yang dilalui oleh Rasulullah SAW yang menonjolkan sifat survival Baginda SAW dalam menghadapi krisis dan cabaran. Sambutan Maulidur Rasul bukan setakat berarak sambil berselawat dan disertai jamuan makan. Ia tidak habis setakat itu sahaja. Ia juga bukan sekadar suka-suka atau menunjuk-nunjuk, Tetapi ia bertujuan mengimbau kembali perjuangan dan pengorbanan Nabi Muhammad SAW dalam menegakkan Islam di muka bumi ini. Rasulullah merupakan contoh yang terbaik kepada setiap umat Islam dalam segala aspek kehidup. Oleh sebab itu, saban tahun hari kelahiran Baginda diraikan supaya setiap umat Islam dapat mengambil iktibar daripada setiap sesuatu yang dilakukan dan diamalkan Baginda untuk dijadikan panduan dan pedoman.Baginda adalah contoh terbaik yang bersifat universal. Keseluruhan hidup baginda dapat dijadikan ikutan dan contoh sepanjang zaman. Ia merangkumi segala aspek daripada kehidupan harian individu kepada aktiviti sosial, ekonomi, politik dan pemerintahan negara.  Dalam hal ini, Allah SWT menyatakan dalam al-Quran yang bermaksud: “Sesungguhnya pada (diri) Rasulullah itu menjadi contoh yang paling baik untuk (menjadi ikutan) kamu”. (Surah al-Ahzab, ayat  21)

Baginda SAW  adalah pemimpin ummah yang perlu diikuti dan dicontohi dalam segenap kehidupan. Sebagai individu, Rasulullah mempunyai peribadi luhur dan murni yang sentiasa mengajak manusia melakukan kebaikan dengan menyeru kepada jalan Allah. Baginda  juga seorang ketua negara yang menerajui bahtera pemerintahan dengan amanah dan cekap di samping seorang suami mithali, seorang bapa yang bijak menyempurnakan tanggungjawab terhadap anak, seorang sahabat yang setia, seorang jiran yang memahami jirannya dan lain-lain. Sejak kecil Rasulullah telah diuji di mana seorang demi seorang mereka yang menjadi tempat baginda bergantung dan mengharap kasih sayang sebagaimana anak-anak kecil yang sebaya dengan baginda telah pergi menemui Al-Khaliq. Ia dimulai dengan kematian ayahandanya Abdullah semasa baginda dalam kandungan ibundanya lagi. Ia diikuti dengan kematian ibundanya Aminah ketika mana baginda baru mula mengerti erti belaian kasih sayang seorang ibu. Selepas itu datuknya, Abdul Mutalib pula pergi menemui ilahi yang mana penjagaan baginda selepas itu diambil alih oleh bapa saudaranya Abu Talib.

Semua ujian itu telah mematangkan baginda. Ia juga menunjukkan bahawa usaha dakwah kepada kebaikan memerlukan pengorbanan di samping di uji dengan pelbagai cabaran. Selain itu, ujian tersebut juga bertujuan menjauhkan Rasulullah daripada tuduhan liar bahawa ilmu yang baginda sebarkan adalah hasil warisan dan pengajian yang diperolehi daripada ibu bapa dan datuknya. Sebaliknya ia adalah wahyu ilahi. Begitu juga untuk menghindar daripada tuduhan yang mengatakan segala kematangan dan perilaku yang mulia pada diri Rasulullah SAW adalah kerana hasil penjagaan dan didikan ibu bapa dan datuk Baginda. Kehidupan sebagai anak yatim piatu juga mengajar Baginda SAW yang bakal menjadi nabi dan rasul untuk berdikari.

Seterusnya melahirkan dalam diri Baginda sifat kasih terhadap orang susah dan menderita terutama anak yatim piatu. Perjuangan untuk meninggikan kalimah Allah bukannya dihamparkan dengan permaidani merah tetapi dibentangkan dengan onak dan duri di sepanjang perjalanan menuju matlamatnya yang suci. Begitu juga ketika Nabi Muhammad SAW beruzlah di gua Hira’, ia merupakan satu proses tarbiah pada diri baginda dengan bertafakur dan merenung kebesaran serta keagungan Allah SWT jauh daripada kezaliman dan kebobrokan hidup masyarakat jahiliah yang dipenuhi dengan dosa dan noda.

Ringkasnya, Nabi Muhammad SAW mendapat tarbiah secara langsung daripada Allah SWT untuk menjadi pemimpin ikutan ummah dalam segenap kehidupan. Secara sedar atau tidak, di sebalik kehangatan sambutan Maulidur Rasul, ramai yang masih gagal menghayati dan mengamalkan sunnah nabi yang merupakan suatu kemestian bagi setiap individu Muslim. Ramai dalam kalangan umat Islam sehingga sekarang masih tidak mengetahui dan mendalami sunnah nabi. Amat merugikan apabila sambutan yang menelan belanja ribuan ringgit tidak mendatangkan hasil yang memberangsangkan dalam mengubah cara hidup umat Islam. Saban tahun Maulidur Rasul disambut, tetapi pegangan agama tetap longgar. Bahkan ada antara pemuda dan pemudi siangnya menyambut Maulud pada, malamnya pula disusuli dengan hiburan yang melampau dan melalaikan.

Akhirnya selawat yang didendangkan pada siang harinya itu ditinggalkan sebagai suatu kenangan sahaja. Ini bukan bermakna sambutan Maulidur Rasul yang diadakan itu tidak mendatangkan sebarang kebaikan. Tetapi anjakan paradigma perlu wujud agar umat Islam tidak sekadar beretorik dengan memuji dan berselawat kepada Rasulullah. Apa yang lebih penting daripada itu adalah  kehidupan nabi diamalkan dalam kehidupan harian umat Islam hari ini. Apatah lagi apabila kita melihat dunia Islam pada hari ini semakin gawat dengan pelbagai masalah. Justeru, usaha yang bersungguh-sungguh perlu digembleng agar dapat mengembalikan kecemerlangan dan kegemilangan Islam. Kesimpulannya , bagi meraih syafaat daripada  Nabi Muhammad  SAW,  umat Islam disaran agar sentiasa mencintai Baginda SAW melebihi insan-insan  lain yang dikasihi, memperbanyakkan selawat ke atas Baginda SAW serta mengamalkan sunnahnya dalam kehidupan seharian.   Sesungguhnya  Baginda SAW  merupakan contoh terbaik yang bersifat universal iaitu keseluruhan hidup Baginda dapat dijadikan ikutan dan contoh pada  sepanjang zaman.

Rencana ini telah disiarkan dalam segmen Agama akhbar Berita Harian edisi 4 Januari 2016
Kongsi Artikel ini :

Leave a Reply

Scroll to top